Det kan vara nyfikna ägare eller överläggningar hos ledningen i samband med diskussioner om att ta in mer pengar genom nyemission eller inför en investering. Det finns många exempel. Vi har pratat med Nielsen Företagsvärdering för att få en inblick i när det kan bli aktuellt med en företagsvärdering.
Företagsköp och M&A
En av de vanligaste anledningarna att låta genomföra en värdering är vid köp av en verksamhet – eller vid lite större fusioner och förvärv, så kallade M&A. En företagsvärdering som utförts av en oberoende expert betyder att du får en rimlig uppskattning på vad det kan vara värt att betala för bolaget.
Det slutgiltiga priset kan bero på flera faktorer och är inte minst föremål för förhandling mellan parterna. Men har du gjort en bolagsvärdering har du i varje fall ett intervall som visar på ett ungefär vilket pris som är rimligt.
Försäljning av en verksamhet
I andra änden har vi säljaren. Ska du sälja ett företag vill du veta ett ungefärligt värde på transaktionen så att du inte säljer ut dig för billigt. Finns det liknande företag i branschen som sålts tidigare kan det gå att göra en snabbvärdering genom en så kallad marknadsvärdering. Men i de flesta fall behövs ett utlåtande från en oberoende värderare eftersom merparten av bolag är ganska unika – i varje fall om vi talar om företag som inte har strikt lokal anknytning som exempelvis caféer, restauranger och butiker.
Investeringar
De flesta företag går igenom perioder då det behövs extra kapital. Speciellt unga företag och tillväxtföretag har detta ”problem”. För att kunna täcka löner och andra löpande kostnader innan företaget går med vinst behövs kapital.
Oavsett om det är ägare eller externa investerare som ska stoppa in pengar i företaget behövs en värdering. Det är inte otänkbart att det blir just du som chefsassistent som får i uppdrag att utforska terrängen. Ska någon investera exempelvis en miljon måste det finnas en uppskattning på hur många aktier denna summa rimligen ska motsvara, det vill säga en värdering.
Vid införande av incitamentsprogram
På liknande sätt behövs företagsvärderingar när ett bolag ska införa någon form av incitamentsprogram. Det kan handla om att ge anställda eller ledningen köpoptioner för att motivera ett större engagemang. En värdering behövs för att inte ”ge bort för mycket” men även för att veta att incitamentet är tillräckligt bra. En balans helt enkelt.
Utvärdering av strategiska alternativ
Värdet på företaget kan vara vägledande inför en rad olika strategiska vägval. Ett exempel är om ledningen planerar att finansiera expansion och tillväxt genom att ta in externt kapital. Är det över huvud taget värt att göra det i dagsläget eller är det bättre att vänta ett tag tills värderingen blivit lite bättre?
Ett annat exempel är ett företag som jämför sig med konkurrenternas värde för att bilda sig en uppfattning om aktuell marknadsposition och vilka nästa steg som kan vara tänkbara. Behövs en fortsatt tillväxtstrategi för att ta viktiga marknadsandelar eller räcker det att tuffa på med organisk tillväxt? Kanske det rent av vore läge att köpa upp en konkurrent?
Privata skäl
Vid sidan av de rent affärsmässiga skälen att göra en företagsvärdering finns mängder med privata skäl. Bodelning i samband med skilsmässa är en vanlig anledning. I samband med fördelning av arv kan det också bli aktuellt att värdera den firma som den avlidne varit ägare eller delägare i. Företagsvärderingar är för övrigt vanliga i samband med generationsskiften i familjeföretag.
Till detta kan läggas diverse försäkringsärenden, skatteärenden och taxeringsärenden där en värdering behövs för att bedöma vad som är ett rättvist åläggande eller lämplig lösning i ett visst sammanhang.
Sist men inte minst – vissa privatpersoner och bolag väljer att göra en företagsvärdering helt förutsättningslöst och av ren nyfikenhet. Vore det inte kul att känna till värdet på just det företag som du representerar?