Katarina Parneby är ledningssamordnare på Statskontoret. Den här tjänsten har hon haft sedan 2008. Men redan 1985 fick hon sin första EA-roll, då på Jordbruksdepartementet och har arbetat för ett flertal myndigheter sedan dess. 2016 fick hon utmärkelsen NOR, som står för ”Nit och redlighet i Rikets tjänst”. Utmärkelsen delas ut till arbetstagare som arbetat statligt under minst 30 år.
Så vem döljer sig bakom Årets EA? Berätta!
– Jag är en person i mina bästa år! Jag älskar natur och kultur och att umgås med vänner och familj, särskilt mitt barnbarn. Sen tycker jag om att vandra och så går jag ofta och gärna på teater och läser många böcker som jag gärna diskuterar i mina bokcirklar.
Hur ser din yrkesroll på Statskontoret ut?
– Jag började på Statskontoret 2008 i samma veva som min dåvarande chef fick förordnande som generaldirektör där. Då hade vi redan jobbat tillsammans på en annan myndighet under några år och att få möjlighet att fortsätta tillsammans var något jag uppskattade mycket.
Men mina arbetsuppgifter har utvecklats mycket under åren. I grunden har jag ju min profession, administration, och är ett stöd till min chef. Men jag har fått möjlighet att jobba med många andra saker och får lära mig nytt hela tiden, vilket naturligtvis är lättare i en mindre verksamhet. På Statskontoret är vi 75 personer.
På senare tid har jag arbetat mycket med uppföljning och redovisning och nu ger jag mig in i samordning kring vårt främjandeuppdrag. Det ska bli mycket spännande!
Och vad är det roligaste och det mest utmanande i ditt jobb?
– Jag har världens roligaste jobb och det bästa är att få använda min kompetens så att den gör nytta. Det gäller i stort och smått. Och att få vara nyfiken! Det mest utmanande … hm … Det skulle jag säga är att göra lagom. När man jobbar med spännande och intressanta saker är det lätt att jobba lite för mycket.
Hur tycker du att EA-rollen har förändrats?
– Rollen utvecklas hela tiden i takt med att chefsrollen utvecklas. Mycket förändras också i och med teknikutvecklingen. Jag upplever också att rollen under senare tid blivit en allt mer strategisk roll. Jag är, förutom ett nära stöd till chefen, också en del av ledningen med ett kompletterande perspektiv på verksamheten.
Redan 1985 fick du din första EA-roll. Hur kom det sig?
– Det var tur och skicklighet! Det blev ett vikariat ledigt och jag fick möjligheten att testa. Och det visade sig vara ett lyckokast.
Var du en fixare och en ”typisk EA” redan som barn?
– Jag det skulle jag nog säga. Jag är ensambarn och vi sägs ha många liknande egenskaper med storasystrar, det vill säga att vi är ordentliga och ansvarstagande. Det sitter i.
Snart semester – hur slappnar du av? Kan du vara helt ledig eller är du stand-by ifall chefen hör av sig?
– Jag är helt ledig och kan slappna av. Oftast, i alla fall. Det är avgörande för hälsan och välmåendet att ha möjlighet att vara helt ledig. Och ledig det är jag i mitt fritidshus i södra Hälsingland, i Stockholms skärgård med mitt barnbarn eller i läsfåtöljen med en bok!
På tal om semester – vi är nyfikna, vad lägger Årets EA på grillen?
– Grillande är inte min favoritsyssla, men om någon annan grillar är grönsaker av olika slag det bästa tycker jag.
Och avslutningsvis, om du fick vara EA åt vem som helst, vem skulle det vara och varför?
– Åh, det är ju nästan omöjligt att svara på! Men jag tar det som först dök upp i huvudet, Anna Lindh. Hon verkar ha varit en fantastisk person och politiker och så arbetade hon på en spännande arbetsplats.
Mer om:
Statskontoret är en statlig myndighet som gör utredningar på uppdrag av regeringen. De ska stötta regeringen inom det förvaltningspolitiska området och när det gäller statens styrning av kommuner och regioner. De har också till uppgift att främja arbetet för god förvaltningskultur och bekämpa korruption i staten. Här kan du läsa mer.
Katarina tipsar om Statskontorets webbutbildning som handlar om den statliga värdegrunden. Den heter Din roll i staten, men är nyttig för alla på arbetsmarknaden! Här till Katarina Parneby på LinkedIn.