Därför ska du äta gröna blad varje dag

Under de senaste åren har det pratats mycket om gröna blad och grönsaker och dess hälsofrämjande egenskaper. Nu visar en ny forskningsstudie vid Karolinska institutet att om vi äter mycket grönbladiga grönsaker kan risken att utveckla fettlever även minska.

Det är sedan tidigare känt att nitratrika grönsaker som grönkål, sallad, rädisor och rödbetor kan sänka blodtrycket, förbättra blodfetterna, minska risken för bukfetma och blodpropp samt minska inflammation.

Forskare från Karolinska Institutet visar i en ny studie att en högre andel grönbladiga grönsaker i kosten också minskar fettinlagringen i levern.

Fettlever är en vanlig leversjukdom som drabbar cirka 25 procent av befolkningen. De vanligaste orsakerna är övervikt eller hög alkoholkonsumtion. Idag finns inget godkänt läkemedel för behandling av fettlever, som i värsta fall kan utvecklas till livshotande tillstånd som skrumplever och levercancer.

För att få en skyddande effekt från nitratet i grönsakerna behövs inga stora mängder, endast omkring 200 gram om dagen räcker. Därför ger forskarna rådet att äta mer grönbladiga grönsaker, såväl vanlig sallad som de mer nitratrika sorterna spenat och ruccola.  

Tips på en nitratrik grön smoothie (2 glas)

1 grönt äpple
1 avokado
½ banan
1 näve spenat
1 pressad citron
2 dl kallt vatten

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer till den blir slät.

Toppa med valfria frön och servera med några isbitar!