Så minskar du risken för synproblem vid skärmen

Användningen av skärmar ökar, synproblemen likaså. Kanske inte så förvånande då en färsk undersökning visar att genomsnittsdeltagaren tittade på skärmar åtta till tio timmar varje dag. Ta del tipsen kring hur du bäst tar hand om dina ögon framför skärmen för att undvika synproblem.

Bild: Hoya

Även om vår användning av skärmar har ändrats radikalt under de senaste åren, så har inte våra mänskliga ögon det. Det är en anledning till att synproblem som skärmar orsakar ökar.

I en studie som Captain Cook Research har gjort på uppdrag av Hoya, visade det sig att tiden genomsnittsdeltagarna i undersökningen tittade på skärmar var åtta till tio timmar varje dag. Det kan låta mycket men för en Executive Assistant som jobbar många timmar framför en dator är det förmodligen verkligheten för många.

Du kanske inte kan påverka tiden du arbetar framför skärmen på jobbet, men det finns några saker som är bra att tänka på för att minska risken för synproblem.

Ta regelbundna pauser
Problemet med långvarigt skärmtittande är att ögonmuskulaturen överansträngs då vi ofta tittar på våra skärmar på nära avstånd. Genom att ta regelbundna pauser låter du ögonmusklerna vila. Titta gärna på något längre bort, till exempel ut genom fönstret. Sätt gärna ett alarm, t.ex. genom en app som Offtime eller Moment, för att du ska komma ihåg att pausa.

Håll koll på din syn
Upplever du att du får huvudvärk, att synen kan bli lite suddig och att ögonen kliar eller rinner? Det kan vara ett tecken på att du antingen behöver fler skärmpauser eller skaffa glasögon. Om du redan har glasögon, glöm inte att synen förändras under livet så se till att regelbundet gå på synundersökningar.

Se över din arbetsplats
Om solljus kommer in genom fönstret kan ögonen lätt bli ansträngda. Använd därför gardiner eller persienner för att minska ljuset. Belysningen i rummet du jobbar ska heller inte vara för starkt eller bländande. Se till att ljusstyrkan på din skärm är samma som omgivningens och teckenstorleken är behaglig att läsa. Helst ska skärmen vara 60-80 cm från dina ögon.