Populärt att ta en vit månad

En av fyra svenskar har tagit en vit månad minst en gång under de senaste två åren, och vanligast är fenomenet bland unga personer. Det visar en färsk Sifoundersökning utförd under årets första månad.

Att ta en vit månad är numera ett populärt fenomen. Särskilt under januari i samband avlagda nyårslöften om att bli mer hälsosam är det många som väljer att avstå från alkohol under en period.

Enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige har har hela 25 procent av svenskarna tagit en vit månad under de senaste två åren. Fenomenet är lika vanligt bland män som kvinnor.

Mest förekommande att ha en alkoholfri period är bland de unga. I åldersgruppen 20 till 29 år är det flest (30 procent) som tagit en vit månad, motsvarande siffra för 65 till 79-åringarna är 20 procent.

Undersökningen visar också att främsta skälet till att ta en vit månad är att man vill vara mer hälsosam. Men andra vanliga anledningar är också att man vill komma i form, att man anser att man dricker för mycket eller helt enkelt vill testa om man klarar att helt avstå alkohol under en månad. Bland dem som aldrig hade hade provat att ta en vit månad är markant fler kvinnor (66%) än män (48%) som skulle kunna tänka sig att göra det.

Läs mer om undersökningen.