Michelle Obamas tre bästa karriärstips

Expresidentens fru Michelle Obama är högaktuell med sin bästsäljande självbiografi. I boken delar hon med sig av råd i form av insikter kring hennes egen karriär - här är hennes tre bästa tips.

I sin självbiografi berättar USA:s förra presidentfru om sin resa till att bli en av världens mest inflytelserika kvinnor. Det många kanske inte vet är att Michelle Obama hade en egen karriär långt innan hon blev Amerikas First Lady.

Här ger vi dig med hjälp av Chef.se några karriär- och livslärdomar ur hennes bok:

1. Om du inte trivs med ditt jobb – byt!

Trots en framgångsrik karriär som jurist med hög lön, egen assistent och lyxigt kontor insåg Michelle Obama en dag att att hon avskydde sitt jobb. Men vad skulle hon göra istället? “Som ung person hade jag utforskat noll”, skriver hon. Iställer för att fatta några snabba, drastiska beslut bestämde hon sig för att arbeta upp ett mod, hon fokuserade på de mest meningsfull arbetsuppgifterna samtidigt som höll ett öga på jobbannonser och försökte knyta nya kontakter.

När hon till slut bröt upp från sitt jobb från jurist hamnade hon på ett långt ifrån glamoröst kontor i stadshuset där hon fick jobba med frågor kring politik och sociala missförhållanden. Lönen var lägre men men jobbet var människocentrerat, gav henne energi och hon tyckte nästan alltid att det var intressant.

2. Allt sker inte över en natt

I boken framgår att det är Michelle Obamas uthållighet, kämparglöd och tro på gradvis förändring som sticker ut och till stor del ligger bakom hennes framgång.

Redan som liten lärde hon sig vikten av noggrann planering och att inte bara komma i tid, utan före utsatt tid. Och under sin universitetsstudier fokuserade hon varje stund på dygnet på att prestera. Långvarigt, hårt arbete leder till framgång – men det sker inte över en natt.

3. Inse ditt värde

I boken skriver Michelle Obama att hennes tidiga framgångar i livet var möjligt mycket tack vare den villkorslösa kärlek och de höga förväntningar hon omgavs av som barn – både i skolan och hemma.

I strävan efter att få fler ungdomar att studera vidare på universitet och bygga upp en tro på sig själva startade Michelle Obama startade mentorsprogrammet Reach Higher i Vita huset. Genom att både från andra och sig själv höra att man har betydelse skapar man förutsättningar att gå hur långt som helst.