Så får du vem som helst att tycka om dig – på 1,5 minut!

På 1,5 minut bestämmer sig de flesta människor för om de tycker om dig eller inte. Med andra ord är första intrycket mycket viktigt. Här berättar vi om hur du ska göra för att snabbt bli omtyckt.

Här bjuder vi på tips med hjälp av Företagande.se hur du ökar dina chanser att göra ett gott intryck och få (nästan) vem som helst att tycka om dig;

  • Le!

Även om du inte känner dig glad, stanna upp en stund och tänk på något som gör dig på gott humör. Nästan alla människor gillar glada och positiva personer.

  • Spana in personens ögonfärg

För att säkerställa att du tittar personen du pratar med i ögonen, försök att notera vad personen har för ögonfärg. Forskning visar att om du undviker ögonkontakt kan det tolkas som att du har något att dölja. Men var försiktig med att bli alltför koncentrerad – du vill inte att personen ska uppleva att du stirrar.

  • Använd personens namn inom 1,5 minut

Använd personens namn  i en mening under ert första samtal – helst inom 90 sekunder! På så vis visar du att du har lagt personens namn på minne, vilket får personen att känna sig betydelsefull.

  • Lyssna!

För att folk ska gilla dig måste du vara en aktiv lyssnare. De flesta tycker om att prata om sig själva och ger du dem en chans att göra det ökar du dina chanser att de ska tycka om dig. Se till att komma ihåg vad personen säger för att kunna ställa relevanta följdfrågor.

  • Ställ frågor som inbjuder till samtal

Ställ frågor som börjar med vem, vad, var, när, varför och hur, så inbjuder du till samtal. Det vill säga frågor som inte kan besvaras med “ja” eller “nej”.

  • Tänk på kroppsspråket

Någon som står med armarna i kors uppfattas lätt som oåtkomlig. Tänk att du ska rikta ditt hjärta mot den du ska hälsa på eftersom det ger intrycket av att du är trygg och öppen för att träffa nya personer.

  • Spegla den andra personen

Det är sedan länge bevisat att de flesta gillar personer som liknar dem själva. Lägg därför märke till hur personen du träffar för första gången pratar, skrattar och använder sitt kroppsspråk. Att spegla den andra personen gör att ni hamnar på samma ”våglängd”.

  • Var alltid dig själv!

Forskning har visat att ett av de mest effektiva sätt för att få folk att tycka om andra är att vara sig själv. Om den andra personen märker att du inte är dig själv och försöker att “smila dig in” för att få någon att tycka om dig kan det snarare få motsatt effekt.