Fem arbetsplatstrender för kontoren 2019

Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet. Vår arbetsmiljö och hur arbetsplatsen är utformad påverkar oss kanske mer än vi inser. Arbetsplatskonsultföretaget GoToWork har listat fem kontorstrender som förutspås få stor betydelse under 2019.

Trend 1.
Mer kontorsarbete utomhus
Att arbeta ute är inne. Vi vet sedan länge att människan både mår bättre och håller sig friskare utomhus – trots det spenderar vi fortfarande mellan 80 och 90 procent av vår tid inomhus. Men för att möjliggöra kontorsarbete ute ställs krav på varje anställds självledarskap, till exempel förmågan att avgöra vilka arbetsuppgifter som passar att utföras utomhus.

Trend 2.
Stora steg framåt för den digitala arbetsplatsen
Under det senaste decenniet har vi gått från en mer fysisk till en digital arbetsplats. Från fast telefoni med telefonjack till trådlösa nätverk och smartphones. Från papper till molnet. Men ofta har fysiska rörelsemönster på arbetsplatsen inte hängt med den tekniska utvecklingen. 2019 väntas bli året då ”digitalt sömlöst arbete” kommer att matchas med arbetsplatsens utveckling.

Trend 3.
Hjärnsmart arbete
Vi blir mer och mer medvetna om vad våra hjärnor behöver för att må bra och kunna prestera som bäst. Men långt ifrån alla arbetsplatser har tagit steget att ta in det holistiska perspektivet i utformningen av sina arbetsmiljöer. Innan året är slut spås dock allt fler ha gjort det. Ord som självledarskap, fokusblock, nedkoppling och reflektion kommer då att stå i fokus.

Trend 4.
Medarbetarupplevelsen i fokus
Att arbeta med påhittade personas och workstyles har fram till idag varit den mest förekommande metoden i utformningen av arbetsplatser. Men med insamlad data från över 400 000 medarbetare världen över kan det brittiska undersökningsföretaget Leesman även visa på vilka delar av kontoret som är viktigast för att skapa en bra medarbetarupplevelse. Denna metodik kommer ha stor betydelse och påverka kontorens utveckling, såväl som öka arbetsplatsers effektivitet.

Trend 5.
Agilt arbete som förutsättning
Att arbeta agilt (eller åtminstone säga att man gör det) har under de senaste åren blivit allt mer populärt. Men i en alltmer snabbföränderlig värld har agilt arbete gått från att vara ett trendigt tankesätt till att bli en förutsättning för att lyckas att uppnå organisationers krav på effektiva processer.

 

Källa: GoToWork

 

Annons

MH Konferens skapar lyckade möten

Sedan tolv år är MH Konferens specialiserad på att just skapa bra möten och skräddarsydda konferensarrangemang. Verksamheten är uppbyggd av VD Marina Häggblom med många år i branschen och en bakgrund som bland annat Key Account Manager