Fatta klokare beslut med hjälp av mental träning

En stressad hjärna tar dåliga och kortsiktiga beslut. Här är fyra vetenskapliga metoder för att koppla om hjärnan.

Mental träning

Mental träning hjälper dig fatta klokare beslut. Hjärnan är plastisk vilket betyder att vi på olika sätt kan omforma och få den att förändras. Det vi fokuserar på växer alltså rent bokstavligt.

All mental aktivitet stöds av strukturer i hjärnan och därför kan vi utveckla nervbanor som ger oss mer styrka. Hjärnan registrerar negativa upplevelser omedelbart, medan positiva behöver 5-20 sekunder för att registreras i vårt emotionella minne.

Utifrån detta har det utvecklats en enkel metod där vi kan få de goda erfarenheterna och trygga känslorna att kodas in i de neurologiska strukturerna och lagras i långtidsminnet. Den mentala träningen ligger i att du ska lära dig att dröja kvar i det du upplever som positivt.

1. Fokusera på det som känns bra

Stanna kvar i positiva upplevelser för att låta upplevelsen sjunka in och fördjupas i ditt medvetande. Fokusera på det som känns bra istället för att hoppa in i nästa ögonblick. Känn efter hur det känns med alla sinnen.

2. Låt härliga händelser bli positiva upplevelser

Registrera positiva upplevelser. Det kan vara allt ifrån att du hör en låt du gillar till att du är färdig med tvätten. Var avslappnad och accepterande.

3. Ersätt jobbiga minnen med positiva känslor

Låt en positiv händelse länkas till något som känns svårt eller smärtsamt. På det sättet neutraliserar du det negativa och på sikt ersätter du jobbiga minnen med positiva känslor. Med tiden får bättre motståndskraft och en mer utvecklad självmedkänsla.

4. Dröj kvar i positiva upplevelser

Dröj kvar tillräckligt länge i en positiv händelse för att koppla om spåren i hjärnan. Ungefär 10- 20 sekunder. Det är som om du badar i känslan av det positiva du just nu upplever. Låt upplevelsen sjunka in i ditt känslominne.

Listan är framtagen av Yasaragi.

Läs mer: Blossom Taintons tips: Smartaste träningen på semestern