Samtidigt lanseras GöteborgsOperans scenkryss – ett musikaliskt och dansant korsord om uppsättningar genom åren – att lösa tillsammans med vänner och familj på distans.
Efter ett år av pandemi är det många som plågas av ensamhet, brist på närhet, möten och kickar. Men visst kan musik, sång och dans göra livet lite bättre? I väntan på att åter få möta publiken i salongen vill GöteborgsOperan hjälpa människor att hålla kontakten på de sätt som trots allt är möjliga. Kanske finns det en sjuk vän att trösta? En förälder som behöver piggas upp? Någon kanske vill säga ”Jag älskar dig”, utan att riktigt kunna få fram det.
Operans känslogram är sång-, musik- och danshälsningar i videoformat från GöteborgsOperans artister, avsedda att lätta upp tillvaron för mottagaren. Sopranen Kerstin Avemo förmedlar kärlek med Edvard Griegs Jeg elsker Dig.
– Att förmedla andras känslor på det här sättet – som ett slags budbärare mellan två människor – är ett ansvarsfullt uppdrag och jag hoppas att både avsändare och mottagare ska bli varma i hjärtat. Även om sången jag sjunger har ett tydligt budskap, har musik och sång den stora fördelen att vi själva kan läsa in just vad vi behöver. Musiken har inget facit och den väcks till liv när den landar i en mottagare. I en grå tid av statistik och procentsatser om sjukdom och vaccinationer hoppas jag att de här hälsningarna kan bli en hjälp att hitta tillbaka till det som betyder mest i livet – nämligen att få känna någonting, säger Kerstin Avemo.
Hur går det till?
Samtliga känslogram (se nedan) finns här på opera.se och kan via e-post skickas vidare till önskad mottagare tillsammans med en personlig hälsning.
Här är alla känslogrammen:
- Kärlek: Jeg elsker Dig av Edvard Grieg med text av H.C. Andersen. Sjungs av sopranen Kerstin Avemo. På piano: Karin Holm.
- Hopp: Hello av Lionel Richie. Sjungs av musikalartisterna Tobias Ahlsell, David Lundqvist, Anders Wängdahl (Duratrion). På piano: Mats Sköldberg.
- Tröst: Saraband ur Cellosvit nr 1 i G-dur BWV 1007 av J.S. Bach. Spelas av cellisten Patrik Harryson.
- Glädje: Av och med dansaren Endre Schumicky. Musik av Ori Lichtik (för dansverket Autodance av Sharon Eyal).
- Styrka och mod: Av och med dansaren Anna Ozerskaia. Musik av Hofesh Shechter (för hans dansverk Contemporary dance).
GöteborgsOperans scenkryss
Ett annat nytt och kul sätt att hålla kontakten är att lösa GöteborgsOperans scenkryss tillsammans med vänner och familj på distans. Videofrågorna i detta musikaliska och dansanta korsord kan handla om kompositörer, artister scenografer, regissörer eller om något annat kopplat till föreställningar på GöteborgsOperan. Med ett nytt kryss per månad belönas varje gång tre lyckliga vinnare med vinster från Operashopen.
Hur går det till?
Frågorna ställs i korta filmklipp med godbitar från föreställningar på GöteborgsOperan.
Korsordet är helt digitalt och svarsformulär, instruktioner med mera finns här: opera.se/upptack/scenkryss
– Egentligen handlar allt vi gör på GöteborgsOperan om att skapa kontakt mellan människor. Mellan artist och publik. Känslan när 1200 människor delar samma upplevelse i en fullsatt salong är överväldigande. Men i annorlunda tider får vi hitta andra vägar, till exempel genom streamade konserter, känslogram och scenkryss, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.