Workations- den nya tidens konferenser

Hållbarhet, reflektion, hälsa, delaktighet, kultur, motivation, glädje, värderingar, why, energi, förtroende, autenticitet, mening, gemenskap, fokus

Foto: Rikard Wicklund

Det ligger i tiden. Det är här vi vill jobba, med de arbetsgivare som ser till helheten och ett hållbart arbetsliv. De företag som värdesätter mjuka värden och sina medarbetare, de vet att den investeringen lönar sig. Det är det som gör skillnad och som skapar framgång. Det här kan också vara ingredienser i en workation – nya tidens konferens.

Vad är workation?

Workation är en resa bestående av både jobb och rekreation (work+vacation), som från början myntades av digitala nomader. Med den digitala utvecklingen kunde vi kombinera jobbet med att resa och upptäcka världen. Det kan också vara det vi oftast kallar konferens, men med en skillnad – ”vacation”delen.

Varför workation?

En workation har inte ett fullspäckat program, en gedigen agenda eller ett maxat upplägg. Under tankearbete är prefrontala cortex aktiverad, det är den delen av hjärnan som styr bland annat uppmärksamhet och problemlösning. Den har en viktig funktion för vårt arbetsminne. Forskning visar att om vi inte vilar hjärnan med jämna mellanrum, orkar vi inte ta in och bearbeta information, utan vi tar ogenomtänkta beslut och vi tappar fokus. En stunds hjärnvila gör oss mer engagerade, vi får en högre inlärningsförmåga, blir mer fokuserade och bättre på att fatta beslut.

Ta vara på investeringen

Att under en konferens bara fylla på med information, med aktivitet och nya intryck gör oss i bästa fall inspirerade, men samtidigt trötta och urvattnade. Frågan är också om de intryck vi fått hinner landa i oss? Kommer vi kunna bearbeta dessa och omvandla till handling? Hur tar vi hand om det vi varit med om när vi nästa dag kickar igång en stressig vardag igen? Den stora investeringen som gjorts i form av kostnader för själva konferensen, produktionsbortfall och inte minst lönekostnader riskerar att inte få avkastning.

Planering av workation

Vid planeringen av en workation läggs stor vikt vid att lägga in organiserade pauser i mötesblocken, som minst var 45:e minut. Vi kan inte hålla fokus längre än så. Pauserna används för att skapa engagemang och delaktighet, höja energinivån eller ge utrymme för reflektion och en stunds hjärnvila. Till programmet adderas aktiviteter som skapar interaktion, skratt och samarbete, en kreativ miljö och olika former av rörelse. Det finns också utrymme för fri tid, där deltagare har tid för sig själv och för återhämtning. Det är krävande att vara i en social miljö under lång tid.

Workation – nya sättet att mötas

Låt oss börja göra workations istället för konferenser. Vi skapar nya tidens mötande där vi använder forskningsbaserade metoder som ökar inlärning, kreativitet, fokus, engagemang och resultat. Vi tillämpar återhämtning och reflektion för bästa effekt. Vi skapar workations som ger avkastning på investerad tid, kostnad och engagemang.

Vill du veta mer om workations? Läs mer här.