Bästa tipsen: Så får du högre lön

En löneförhandling är för många en obekväm situation. Är du en av dem som känner dig osäker inför hur du ska gå tillväga för att förhandla till dig en högre lön? Här listar Executiveeffects lista över tipsen som ger utdelning – på riktigt.

  1. Börja agera i god tid – förbered dig långt i förväg innan du begär att få förhandla om upp din lön. Vad kan du göra redan idag för att visa på att du är värd en löneförhöjning?
  2. Utgå från motparten – hur ser din motparts verklighet ut? Vilka restriktioner och drivkrafter har hen? Genom att sätta dig in i din arbetsgivares situation och i förväg analysera läget kan du trycka på rätt knappar under en förhandling. Till exempel, om du är den enda på företaget med en viss kompetens är din arbetsgivare förmodligen väldigt mån om att ha kvar dig och då är det en effektiv utgångspunkt.
  3. Gör din hemläxa – skaffa dig koll på vad andra i branschen med liknande tjänst som du har tjänar. Det kan du sedan använda som ett argument i din förhandling.
  4. Var osjälviskny forskning från Stockholms universitet visar att vassa armbågar inte leder till en högre lön. Snarare ska du satsa på att uppoffra dig mer för andra för att få mer i lönekuvertet.
  5. Var konkret och visa på resultat – istället för att i generella drag beskriva vad du har åstadkommit, var konkret och visa gärna siffror! Ett tips är att tydligt beskriva ett “före- och efterläge” kring en prestation som du har gjort.
  6. Prata pengar sist – motivera först varför du är värdefull för företaget och invänta att din arbetsgivare och du är överens om dina insatser innan ni kommer in på att prata pengar. Lönen ska spegla ditt värde för företaget, låt därför bli att blanda in din privatekonomi.
  7. Alternativa lösningar – finns det andra förmåner som du kan förhandla till dig som i slutändan både din arbetsgivare och du vinner på? Kanske mer flexibla arbetstider, ett gymkort, en bil eller extra semesterdagar?
  8. Stå upp för dig själv! – våga visa på ditt värde, var bestämd men håll alltid en god ton och var positiv inför såväl möjligheten att förhandla din lön och få visa vad du gjort och kan, samt inför ditt jobb överlag – det kommer alltid att löna sig!