Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

Rankingen 2019 toppas överlägset av Google. Men andra svenska innovativa företag som Spotify och Volvo Cars klättrar på listan.

Varje år röstar Sveriges universitets- och högskolestudenter fram vilka arbetsgivare de helst vill arbeta för och vilka som är de avgörande faktorerna i val av framtida arbetsgivare. Google har de senaste 10 åren dominerat listorna – och gör det även i årets undersökning. Men samtidigt klättrar innovativa bolag som Spotify och Volvo Cars på listan och gapet upp till Googles topplacering minskar.

En av de mest uppseendeväckande trenderna år 2019 är att den högst prioriterade faktorn vid val av arbetsgivare är hög inkomst. Det kan tyda på att studenterna precis som för ett par år sedan söker sig till trygghet före självförverkligande faktorer såsom ett högre syfte.

När de de rekordmånga respondenterna, över 25 000 studenter, rankar vilka karriärmål som är viktigast kan Universum som genomför undersökningen se tydliga skillnader mellan generation Z (födda 1996 till 2010) och generation Y (födda 1982 till 1995), så kallade Millennials. Generation Z förväntar sig högre ingångslön än Generation Y och de ser sig även som framtidens chefer.

– Vi ser tydligt i årets undersökning att Generation Z rankar faktorer som har med framgång att göra högst. Lön har legat i toppen under en längre tid, men i år ser vi framförallt att gapet mellan generationerna ökar och att Generation Z värderar faktorer som företagens framgång såväl som ledarskapsmöjligheter, medan Generation Y istället värderar trygghet och arbetsmiljö högt, säger Universums vd Claes Peyron, Universum Norden.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019 per kategori:

Topp 10 arbetsgivare: Ekonomi

1. Google

2. Spotify

3. Ikea

4. H&M

5. PwC

6. Swedbank

7. Handelsbanken

8. Ernst & Young

9. SEB

10. Nike

Topp 10 arbetsgivare: Civilingenjör

1. Google

2. Volvo Cars

3. Spotify

4. Volvo Group

5. Sweco

6. Ikea

7. Microsoft

8. ÅF

9. Saab (Defence & Security)

10. ABB

Topp 10 arbetsgivare: Högskoleingenjör

1. Volvo Cars

2. Skanska

3. Ikea

4. Sweco

5. Volvo Group

6. Google

7. NCC

8. Peab

9. ÅF

10. Spotify

Topp 10 arbetsgivare: Data/IT

1. Google

2. Spotify

3. Microsoft

4. Dice

5. Amazon

6. Valve

7. Volvo Group

8. Ericsson

9. Samsung

10. IBM

Topp 10 arbetsgivare: Juridik

1. Mannheimer Swartling

2. Åklagarmyndigheten

3. Utrikesdepartementet

4. Polisen

5. FN

6. Domstolsväsendet (Domarbana)

7. Domstolsväsendet (Notarietjänstgöring)

8. Regeringskansliet

9. Säpo

10. EU-domstolen

Källa: Universum